Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Δεν θέλω έναν κόσμο «αγγελικά» πλασμένο.


Η αφορμή όταν πριν λίγες ημέρες η κόρη μου, μου ζήτησε μία κούκλα «πώς είναι η Barbie μου, αλλά σε αγόρι»! Δηλαδή, ήθελε μία κούκλα όχι κορίτσι αλλά αγόρι!

Κι εκεί, άρχισα να αναρωτιέμαι, γιατί στα ράφια των παιχνιδιών υπάρχουν κούκλες τέλειες σε αναλογία στο σώμα, με ένα ίχνος μακιγιάζ στο πρόσωπο το οποίο είναι τέλειο, τα μαλλάκια επίσης κατά κανόνα σχεδόν ξανθά και άψογα, ρούχα με στρασάκια, φρου-φρου και με την τελευταία λέξη της μόδας.

Ψάχνοντας για λίγο στο διαδίκτυο, βρήκα αντίστοιχα κούκλες αγοράκια, με τέλειο σχηματισμένο (κατασκευασμένο) σώμα, κάτασπρα τέλεια δόντια, επίσης με την τελευταία λέξη της μόδας στα ρούχα ντυμένα, άψογα στυλιζαρισμένα μαλλιά!

Όσο κι αν έψαξα ομολογώ πως δεν βρήκα μία άσχημη κούκλα. Όλες ήταν κατά κόρον σύμφωνα με το τι προστάζει η τελευταία λέξη στην μόδα. Φαινομενικά όλα άψογα κι όλα τέλεια. Εντάξει… αυτά είναι τα πρότυπα;

Αν μη τι άλλο, μετά να μην αναρωτιόμαστε γιατί η μικρή μας θέλει να γίνει πριγκίπισσα, κι όχι φουρνάρισσα, ή ηλεκτρολόγος, ή δασκάλα κλπ κλπ. Με τόσα τέλεια παραδείγματα που έχει γύρω της, από τα παιχνίδια έως και τα πρόσωπα στην τηλεόραση δεν έχει παραδείγματα άλλα πέρα από αυτά.

Θα μου πείτε στο χέρι μας είναι να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών μας. Ομολογώ, δεν έχετε άδικο, αλλά πόσο μα πόσο δύσκολο φαίνεται τελικά να βρεις κάτι «άσχημο», όπως πχ μία μαύρη κούκλα ή κινεζούλα, αντί για την κλασσική λευκή Barbie του πολυκαταστήματος, ή μία κούκλα με ρουχαλάκια καθημερινά κι όχι με την τελευταία λέξη της μόδας σε μινιόν μέγεθος. Πόσο μάλλον ότι ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από μοντέλα που είναι κυρίως ανορεξικά, αλλά κυρίως από κοινούς θνητούς ανθρώπους που πρέπει να πηγαίνουν κάθε ημέρα στην δουλειά για τα προς το ζην.

Δεν θέλω έναν κόσμο «αγγελικά» πλασμένο, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει. Γιατί να παραμυθιάζονται τα παιδιά μας από την τρυφερή τους ηλικία και να έχουν ως υπόσχεση ότι το μέλλον τους θα είναι ντυμένο με την τελευταία λέξη της μόδας, ότι το σώμα τους δεν πειράζει που δεν είναι με τέλειες αναλογίες, ότι υπάρχουν ποικίλοι άνθρωποι μορφολογικά στον κόσμο!

1 σχόλια:

Mamma El είπε...

Μα πόσο συμφωνώ μαζί σου!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India