Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Μία ημέρα από το ημερολόγιο της Λίας...

Η "επιστροφή" …
by Evangelia Vasiliou, 16 July 2009 at 00:01

Το μπλε αμάξι που κινιόταν κανονικά στη λεωφόρο, πέρασε ξυστά από τα παπούτσια της. Όχι, δεν έφταιγε αυτός. ΕΚΕΙΝΗ έπαιζε ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή της απόψε, διασχίζοντας το δρόμο χωρίς να στρέφει το κεφάλι δεξιά ή αριστερά. Το κεφάλι στητό, στο ύψος του, χαρακτηριστικό της περηφάνιας της. Λένε πως αυτοί που περπατούν στο δρόμο και κοιτάζουν χάμω, ψάχνουν για την τύχη τους. Εκείνη, την είχε βρει, για αυτό δεν χαμήλωνε τα μάτια ποτέ! Κοιτούσε μπροστά, γιατί εκεί έπρεπε να πάει ! Με τι δύναμη όμως ?
Απόψε που είχε πιάσει "πάτο" ένιωσε να παραιτείται απ' τη ζωή. Κι αυτό το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που κάλυπτε τον φόβο. Το αμάξι ερχόταν κατευθείαν επάνω της κι εκείνη το κοιτούσε με απάθεια και χωρίς καμία αντίδραση. Ντυμένη στα λευκά καθώς ήταν, έμεινε στήλη άλατος στη μέση του δρόμου.
Τα μάτια δεν ανοιγόκλεισαν ούτε στιγμή ! παρακολουθούσε κάθε δευτερόλεπτο και δεν ήθελε να χάσει τίποτα από αυτό που έμελλε να γίνει. Την ύστατη στιγμή ένα χέρι την έσπρωξε μισό βήμα σχεδόν πίσω. Το αμάξι πέρασε ξυστά. Κάτι είπε ο οδηγός αλλά ούτε που κατάλαβε, ούτε που άκουγε τίποτα…
Εκείνη, κοίταξε δεξιά – αριστερά μα κανείς δεν ήταν δίπλα της. Γύρισε το κεφάλι να κοιτάξει πίσω κι είδε κάποιους να την κοιτούν με κομμένη την ανάσα. Αλλά ήταν όλοι πάνω στο πεζοδρόμιο. Κανείς δεν την είχε πλησιάσει…
Ο φύλακας άγγελός της, ο "από μηχανής θεός της", η σκιά της, εδώ και χρόνια…

Χτες στον έναν γιατρό… σήμερα στον άλλον…. Τι νοσούσε περισσότερο ? το σώμα ή η ψυχή ? έπρεπε να καταλάβει και να το "πολεμήσει".
Έπρεπε να ζητήσει βοήθεια. Μα της ήταν τόσο δύσκολο ! Έδινε πάντα τη βοήθειά της σε όποιον τη ζητούσε, αλλά ήταν εντελώς αδύναμη όταν επρόκειτο να τη ζητήσει γιατί ως τα τώρα, δεν την είχε χρειαστεί σχεδόν ποτέ.

Σκέφτηκε να περπατήσει λίγο στους δρόμους του Πειραιά, του αγαπημένου της Πειραιά, μήπως και προσωρινά θαφτούν τα άσχημα συναισθήματα της λύπης και της απογοήτευσης. Πάντα της άρεσε να κόβει βόλτες στο λιμάνι . είχε μια μαγεία το μέρος αυτό. Είχε δει κι άλλα λιμάνια στη ζωή της. Όλα το ίδιο φαίνονταν στο δέσιμο των κάβων. Μα τούτο το πειραιώτικο, είχε μια μυρωδιά αλλιώτικη και μια αρχοντιά αλήτικη . μοναδικό κι απροσδιόριστα όμορφο, αλλά γι' αυτό μπορεί να φταίνε οι αναμνήσεις της και μόνο.

Έπρεπε να πάρει ένα ταξί να γυρίσει σπίτι σύντομα. Εκεί την περίμενε η ζωή της. Αυτή η ίδια η ζωή της που την είχε φέρει σ' αυτό το σημείο, σ' αυτήν αποζητούσε να γυρίσει.
Και μ' αυτή τη σκέψη ένιωσε τόσο άσχημα γιατί προς στιγμήν έβαλε πάνω από όλα τον εαυτό της. Δεν σκέφτηκε τους αγαπημένους της … απλά σκέφτηκε να ξεφύγει απ όλα αυτά μια και καλή ! Τόσο εγωιστικό ήταν αυτό που σιχάθηκε τον εαυτό της !
Παράτησε το λιμάνι, βούτηξε το πρώτο ταξί που βρήκε μπροστά της και προσδιόρισε τη διαδρομή της. Το αντίτιμο δεν μπόρεσε να το αξιολογήσει αλλά το ταξί την πήγε εκεί που έπρεπε.

Έκλαψε πολύ... Πώς τα δάκρυα εξαγνίζουν τον πόνο, πώς εξαγνίζουν τις στιγμιαίες αδυναμίες, δεν το καταλάβαινε. Η ψυχή της όμως ένιωσε καλύτερα. Φάνηκαν μέσα από το δωμάτιο δυο ηλιαχτίδες ελπίδας. "Από πού πηγάζει αυτή η ελπίδα;" αναρωτήθηκε, αλλά η απάντηση ήρθε από μόνη της, όταν ξεπρόβαλαν δυο μικρά κορμάκια που έτρεξαν κατευθείαν στην αγκαλιά της. Οι μικροί της σκανταλιάρηδες έρωτες ! Και θυμήθηκε πως μόνο γι' αυτούς θα έδινε και τη ζωή της ! 


Το κείμενο είναι παρμένο ακριβώς όπως μου το έστηλε η φίλη μου Ευαγγελία... Πρόκειται για μία ημέρα χαρακτηριστική στην ζωή της... όπως ακριβώς την έζησε... με τα μάτια μίας άλλης... Αφήνω τα λόγια της να μιλήσουν και δεν λέω τίποτα άλλο... Θα ακολουθήσει δεύτερη ανάρτηση με την πλήρη ιστορία της Λίας.

1 σχόλια:

Mamma El είπε...

Και εγώ στις δύσκολες στιγμές βρίσκω ασφάλεια μέσα στις μικροκροσπικές τους αγκαλιές! Κι ας ξεφεύγω πολλές φορές, κι ας νευριάζω μαζί τους, κι ας τους φωνάζω..... Το άγγιγμα τους, η φωνούλα τους, η αγκαλιά τους, το χαμόγελο τους είναι βάλσαμο στην ψυχούλα μου!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India