Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Μύθοι στην Εποχιακή Κατάθλιψη

Πρώτος μύθος: Οι άνθρωποι αυτοκτονούν πιο συχνά τον χειμώνα
Οι αυτοχειρίες έχουν συνδεθεί με το χειμώνα καθώς πρόκειται για μία μελαγχολική εποχή για τους περισσότερους. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δε φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Μία πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονίες το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερος από ότι το χειμώνα.

Δεύτερος μύθος: Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν είναι τόσο σοβαρή όσο και η πραγματική κατάθλιψη
Όταν μιλάμε για "κατάθλιψη του χειμώνα" μιλάμε για πραγματική κατάθλιψη. Απλά εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή (χαρακτηριστικά αρχίζει τον Σεπτέμβριο και υποχωρεί την άνοιξη). Τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι η έλλειψη ενέργειας, τα παραπανίσια κιλά αλλά και οι ώρες ύπνου πάνω από το φυσιολογικό. Τα συναισθήματα απόγνωσης αλλά και η απώλεια ενδιαφέροντος για πολλές δραστηριότητες, συνοδεύουν και επιβαρύνουν τα ήπια συμπτώματα της κατάθλιψης του χειμώνα.

Τρίτος μύθος: Όλοι νιώθουν χειρότερα το χειμώνα
Σε μία πρόσφατη επιστημονική παγκόσμια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση μεταξύ καιρού και διάθεσης σε 400 εφήβους και τις μητέρες τους. Περίπου οι μισοί δεν επηρεάστηκαν έντονα από τον καιρό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καιρικές προτιμήσεις κατά κάποιο τρόπο μαθαίνονται μέσα στην οικογένεια και δε σχετίζονται άμεσα από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

πηγή http://www.cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India