Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Μελατονίνη και κατάθλιψη.

Ορισμένες μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η νυχτερινή έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης της επίφυσης, είναι μειωμένη στην κατάθλιψη. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι δηλωτικές μειωμένης δραστηριότητας των β-αδρενεργικών συνάψεων. Υπάρχουν όμως και μελέτες που απέτυχαν να δείξουν την εγκυρότητα αυτού του μοντέλου της χαμηλής μελατονίνης.

Η μελατονίνη είχε από παλαιότερα προταθεί ως ένας βιολογικός δείκτης για την κατάθλιψη αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ποτέ τόσο εντυπωσιακά ώστε να περάσει στην καθημερινή πράξη. Αυτό μάλλον οφείλεται στην αλληλεξάρτηση της μελατονίνης με πολλούς άλλους βιολογικούς δείκτες και τα πολύπλοκα δυναμικά του επιφυσιακού-υποθαλαμικού-υποφυσιακού άξονα.

Σε άλλες μελέτες για τη μελατονίνη , βλέπουμε τις γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές του θυμικού, να έχουν χρονοβιολογικές ανωμαλίες της έκκρισης μελατονίνης. Οι κιρκάδιες αυτές ανωμαλίες ανταποκρίνονται σε στέρηση ύπνου και φωτοθεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν να εμπέκονται αυτοί οι μηχανισμοί στην παθοφυσιολογία του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Με σκοπό να βρεθεί ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος της μελετονίνης στην κατάθλιψη, η ορμόνη αυτή χορηγήθηκε σε διάφορες δόσεις σε ασθενείς με κατάθλιψη σε μια διπλή τυφλή μελέτη, Η μελετονίνη έντεινε τα συμπτώματα της δυσφορίας, προκάλεσε αϋπνία και απώλεια βάρους, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Η μελατονίνη αύξησε την συγκέντρωση ασβεστίου και 5-υδροξυιδνολοξικού οξέος στο ΕΝΥ. Πέντε ασθενείς με χειμερινή κατάθλιψη δέχτηκαν τη χορήγηση χαμηλών δόσεων μελατονίνης το απόγευμα και συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου. Η θεραπεία με μελατονίνη μείωσε σημαντικά τη κατάθλιψη σε σχέση με το placebo. Το δείγμα βέβαια ήταν μικρό και έτσι η υπόθεση δεν είναι επαρκώς στηριγμένη.

Μελετώντας ασθενείς με καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι αυτοί είχαν χαμηλά επίπεδα περιφερική μελατονίνης στο πλάσμα. Μελετώντας τη κινητική του βασικού μεταβολίτη της μελατονίνης, της 6σουλφατοξυ-μελατονίνης, βρέθηκε ότι η χαμηλή κυκλοφορούσα μελατονίνη σε ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού δεν οφείλεται σε ενισχυμένη αποδόμηση στο ήπαρ, αλλά θα πρέπει να οφείλεται σε μειωμένη δραστηριότητα της επιφύσεως.

Αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο ΥΥΕ σύστημα και στην έκκριση μελατονίνης έχουν φανεί από κάποιες εργασίες, όπως έχει αναφερθεί. Οι αλλαγές στην έκκριση της μελατονίνης έχει χαρακτηριστεί ως σύνδρομο μειωμένης έκκρισης μελατονίνης, και έχει περιγραφεί σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η χορήγηση CRH σε υγιείς , μείωσε σημαντικά τα επίπεδα μελατονίνης, τόσο σε σχέση με το placebo όσο και σε σχέση με τη χορήγηση ACTH. Η ACTH προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση στην έκκριση κορτιζόλης από την ACTH. Δεν παρατηρήθηκαν ηλεκτροεγκεφαλογραφικές αλλαγές. Τα ευρήματά αυτά προτείνουν ότι η CRH έχει κάποια ανασταλτική δράση πάνω στην επιφυσιακή έκκριση μελατονίνης στους υγιείς. Αφήνεται ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αμοιβαίου βρόγχου ανατροφοδότησης ανάμεσα στην επίφυση και στον ΥΥΕ άξονα. Η κατανόηση των νευροενδοκρινικών αυτών μεταβολών θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση στην ανάμειξή τους στην παθογένεση της κατάθλιψης. 

Αξίζει να μελετήσουμε λίγο τον έλεγχο που μπορεί να έχει το μεταιχμιακό σύστημα πάνω στον ΥΥΕ άξονα. Η ρύθμιση του ΥΥΕ άξονα σε καταθλιπτικούς ασθενείς μελετήθηκε με δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη. Οι ανωμαλίες που παρουσιάστηκαν, δείχνουν προς την κατεύθυνση της παρουσίας υπερδραστηριότητας του ΥΥΕ άξονα. Η ουσιαστική διαταραχή στη νευροενδοκρινική ρύθμιση οφείλεται σε αναποτελεσματική ανασταλτική δράση του εγκεφάλου στο ΥΥΕ σύστημα. Αυτή η αναποτελεσματική ανασταλτική δράση υποδηλώνει μια ανώμαλη ενισχυτική δράση από το μεταιχμιακό σύστημα στην κατάθλιψη.

1 σχόλια:

Pela Sofi είπε...

Καλή χρονιά! ευτυχισμένο το 2012!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India