Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Δεύτερο παιδί μετά από Επιλόχεια Κατάθλιψη. Ναι ή Όχι;


Πολύ πιθανόν, μια μητέρα που έχει περάσει επιλόχεια κατάθλιψη, να φοβάται να πάρει απόφαση για δεύτερη ή τρίτη  εγκυμοσύνη για να μην βρεθεί στην ίδια θέση.

Καταρχήν, είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος πολλών αλλαγών και μεταβολών σε όλα τα επίπεδα: συμπεριφοράς, διάθεσης, συναισθημάτων, σώματος, ορμονικό κλπ. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια φυσιολογική κατάσταση για μια γυναίκα μετά τον τοκετό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απενοχοποιηθεί εντελώς. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να νοιώθει τύψεις, επειδή ίσως δεν νοιώθει «και τόσο χαρούμενη» με το μωρό της, επειδή περνά φάση λοχίας. Η κατάσταση δεν αφορά στο μωρό ή στα «αρνητικά συναισθήματά της» απέναντι στο μωρό, στον άντρα της, στους συγγενείς. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία.

Υπάρχουν όμως φορές που αυτά τα «αρνητικά συναισθήματα» και «η άσχημη ψυχολογική» κατάσταση παραμένουν για αρκετό καιρό και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Αυτό δεν είναι επιλόχεια κατάθλιψη, με την έννοια της φυσιολογικής διαδικασίας και διεργασίας μετά τον τοκετό, που ανέφερα παραπάνω. Θέλω να τονίσω ότι δεν εννοώ ότι δεν είναι φυσιολογικό με τη γενική έννοια. Δεν είναι φυσιολογικό ως προς την περίοδο μετά τον τοκετό. Πιθανότατα είναι φυσιολογικό ως προς άλλες καταστάσεις στη ζωή της μητέρας.

Κάνω αυτό το διαχωρισμό, γιατί θεωρώ ότι μια γυναίκα μπορεί να την αποτρέψει από μια δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη η δεύτερη περίπτωση. Μια άσχημη δηλαδή ψυχολογική κατάσταση που πέρασε με αφορμή τον τοκετό και συνεχίστηκε και μετά, αλλά που αφορά άλλες καταστάσεις ζωής. Δεν είναι δηλαδή η επιλόχεια κατάθλιψη που εμποδίζει την απόφασή της, αλλά θέματα που αφορούν σε επίπεδο σχέσεων και επικοινωνίας.  Είναι πολύ καλή ευκαιρία, αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις να ανοιχτούν και να δουλευτούν με κάποιον ειδικό, γιατί είναι σκέψεις που γεμίζουν ενοχές και εγκλωβίζουν. Οι ενοχές είναι ένα συναίσθημα που δεν επιτρέπει την ελευθερία και την ευχαρίστηση. Είναι ένα συναίσθημα που κλέβει τη ζωή.

Τριανταφυλλιά Χαρίλα,
Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
MSc Εργασιακή Υγεία
Ειδίκευση στη Συστημική -οικογενειακή ψυχοθεραπεία

2 σχόλια:

Mamma El είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την ψυχολόγο!

Ανώνυμος είπε...

Η εμπειρία της επιλόχιας κατάθλιψης θα πρέπει να ενδυναμώνει τη μέλλουσα μητέρα και να την θωρακίζει. Διότι ακριβώς, γνωρίζει τί έπεται, γνωρίζει ότι ΜΠΟΡΕΙ να το αντιμετωπίσει και το κυριότερο... γνωρίζει ΠΩΣ να το αντιμετωπίσει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India