Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Μουσείο Ακρόπολης


Σε μια συγκέντρωση που βρέθηκα, έγινε συζήτηση για το Μουσείο της Ακρόπολης. Και για να διευκρινίσω, όχι για το παλιό... αλλά για το καινούριο. Το ξέρατε ότι τα εκθέματα είναι κομμάτια που έχουν αποσπαστεί από τον Παρθενώνα, από εμάς; 

Αυτό προσωπικά το βρήσκω απαράδεκτο! Ο Έλγιν που είχε πάρει κάποια κομμάτια και έχουν παραμείνει στην Αγγλία έως σήμερα, το έκανε επείτηδες. Εμείς το κάναμε για να "προστατευθούν από την μόλυνση της ατμόσφαιρας";; Το καταστρέψαμε το οικοδόμημα δηλαδή πριν την ώρα του! Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας! 

Θα μπορούσαν "οι έξυπνοι" που αποφάσισαν κάτι τόσο δραστικό, να βρουν άλλη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Τρόπους να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα με μέτρα επιπλέον στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί όχι, για να προστατευθούν και οι πολίτες της. Θα μπορούσαν να φτιάξουν θόλο πάνω από την Ακρόπολη για να την προστατέψουν. 

Αλλά θεώρησαν ότι είναι πιό έξυπνο και πρακτικό να καταστρέψουν τον Παρθενώνα, κόβοντας κομμάτια που θεωρούν ότι είναι πολυτιμότερα, και τοποθετώντας τα σε ένα, κατ' εμέ απαράδεκτο κτίριο, το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Το ίδιο το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι σχεδιασμένο να δείχνει σαν terminal αεροδρομίου. Στόχος να δείχνει μοντέρνο Μουσείο. Αποτέλεσμα να είναι ένα κρύο, απρόσωπο, άτοπο Μουσείο. Τα εκθέματα δε εντελώς τυχαία τοποθετημένα στο χώρο. Πώς είναι δυνατόν τα αετώματα, που έχουν σχεδιαστεί να τα βλέπουμε από χαμηλά σε ύψος πολλών μέτρων, να τα βλέπουμε πλέον στο ύψος των ματιών μας; Ερωτώ, έχουν την ίδια προοπτική;; Έχουν το ίδο αποτέλεσμα;; 

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που τα σκέφτηκα αυτά, και ότι και άλλοι θα έχουν κάνει τις ίδιες κα σοβαρότερες παρατηρήσεις για όλο αυτό! Μοναδικός σκοπός τελικά ήταν για άλλη μια φορά να φαγωθούν κι άλλα λεφτά. Άσκοπα! Από τις φωτογραφίες και μόνο, ένα μικρό παιδί μπορεί να τα καταλάβει αυτά!


Θέλω με την πρώτη ευκαιρία να πάω στο Μουσείο. Να το δω. Αν και θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ! Αλλά πρέπει να το κάνουμε, για να ξέρουμε τα καλά αλλά και τα άσχημα που συμβαίνουν στην χώρα μας και την καταστρέφουν μέρα με την ημέρα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India