Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Leon Tolstoi - Ημερολόγιο Σοφίας

Το "Ημερολόγιο σοφίας", έργο των τελευταίων χρόνων της ζωής του Τολστόι, είναι το βιβλίο που ο ίδιος θεωρούσε ως τη σημαντικότερη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα. Διαβάστηκε πολύ στην προεπαναστατική Ρωσία, απαγορεύτηκε και ξεχάστηκε την εποχή του κομμουνισμού, για ν' ανακαλυφθεί, ευτυχώς, ξανά πριν από μερικά χρόνια. Είναι ένας καθημερινός οδηγός που φωτίζει το μονοπάτι μιας ουσιαστικής ζωής μ' ένα φως που δεν σβήνει ποτέ. Το "Ημερολόγιο Σοφίας" αδίκως λογοκρίθηκε για έναν αιώνα, κι αξίζει αναμφισβήτητα μια θέση ανάμεσα στα λίγα βιβλία στην ιστορία μας που δε θα σταματήσουν ποτέ να μας διδάσκουν τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Μέσα σ' αυτό το απάνθισμα θρησκευτικών και φιλοσοφικών σκέψεων, τις οποίες ο Τολστόι άντλησε απ' την παγκόσμια πνευματική κληρονομιά, κάθε ένας από μας μπορεί να βρει κάποια λόγια που θ' αγγίξουν την ψυχή του και θα τον φέρουν πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων, την οποία τόσο επίμονα αρνειται σήμερα ο πολιτισμός μας.

"Ελπίζω οι αναγνώστες του παρόντος βιβλίου να βιώσουν το ίδιο αίσθημα καλοσύνης και ανάτασης που βίωσα κι εγώ όταν εργαζόμουν για τη δημιουργία του, και που βιώνω πάλι και παλι, όταν το ξαναδιαβάζω κάθε μέρα..."

ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ, Μάρτιος 1908

Έχω ξεκινήσει  και το διαβάζω. Με έχει ενθουσιάσει η απλότητα με την οποία γράφει. Το Ημερολόγιο είναι γραμμένο έτσι ακριβώς όπως λέει και ο τίτλος του. Κάθε ημέρα έχει και διάφορες σκέψεις, φιλοσοφίες ανθρώπων μεγάλων προσωπικοτήτων. Διαβάζεται εύκολα και άνετα. Ξανά και ξανά! Δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη! Κάθε φορά διαβάζεις και κάτι που θα σε βοηθήσει. Το συνιστώ!!

1 σχόλια:

misirlou misirlou είπε...

το σημειωνω γιατι μου φαινεται ενδιαφερον!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India