Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Με το ελαιόλαδο προλαμβάνεις την κατάθλιψη

Είναι γνωστό ότι η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Πόσω μάλλον η μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, τα οποία αμφότερα δρουν κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα. Συνεχίζουν λοιπόν οι ερευνητές ότι όσο περισσότερα λιπαρά και βιομηχανικές τροφές καταναλώνει κανείς τόσο περισσότερο επιβαρύνει την ψυχική υγεία του. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης,

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ -Βιγιέχας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE, διαπίστωσαν ότι ορισμένες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η έρευνα: Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας, ενώ 657 διαγνώστηκαν με αυτήν μετά την πάροδο της εξαετίας. 

Το αποτέλεσμα: Όσοι κατανάλωναν συχνά fast food, τροφές πλούσιες σε υδρογονωμένα “τρανς” λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση (έως 48%) του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα λίπη, που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά περιστατικά σχετίζονται και με την κακή διατροφή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India