Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Γιόγκα και κατάθλιψη

Όταν ο νους είναι ανήσυχος λόγω της κατάθλιψης, γίνεται πιο δύσκολο να συγκεντρώσει την ενέργεια που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει και την πιο απλή εργασία. Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για να θεραπεύσουν την κατάθλιψη, αφού τα φάρμακα σπανίως αποτελούν μόνιμη λύση - και μερικές φορές επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Η γιόγκα αποτελεί μια απλή λύση στην αφύπνιση της ζωτικότητας που χάθηκε από την κατάθλιψη. Πως; 
Ενεργοποιώντας μας από μέσα προς τα έξω. Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που οι αφοσιωμένοι γιόγκι γνώριζαν: η γιόγκα βελτιώνει την κατάσταση του νου και του σώματος. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδειξε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν χαλαρωτικές θεραπείες σε συνδυασμό με διαλογισμό είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν από αυτούς που λάμβαναν μόνο φάρμακα. Αρκετές μελέτες από το National Institute of Mental Health and Neuroscience στην Ινδία έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με κατάθλιψη, οι οποίοι εξασκούσαν συχνά βαθιές αναπνευστικές ασκήσεις.

Οι βαθιές αναπνευστικές τεχνικές αποτελούν βασική αρχή της γιόγκα. Μαθαίνοντας κανείς να αναπνέει αργά και βαθιά αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν οι μύες και τα εσωτερικά του όργανα. Οι μεγάλες εκπνοές επιφέρουν αποτοξίνωση στο σώμα και η συγκέντρωση στο τρόπο της αναπνοής βοηθάει το νου να παραμείνει συγκεντρωμένος, μια αρετή που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Εκτός από την αναπνοή η γιόγκα χρησιμοποιεί και θέσεις του σώματος που ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βελτιώνει την υγεία του σώματος από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Με το αναζωογονηθεί το σώμα αρχίζει να θεραπεύει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κατάθλιψη. Όταν το σώμα αρχίζει να θεραπεύεται τα πνευματικά εμπόδια ξεπερνιόνται πιο εύκολα.
Ίσως, ένας από τα πιο σημαντικά οφέλη της γιόγκα είναι το πόσο εύκολα φαίνονται τα αποτελέσματα.

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία των ασθενών να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Ακόμα και μερικά λεπτά γιόγκα την ημέρα μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα, «ανάβοντας» το κίνητρο να εφαρμόσουμε μια καθημερινή πρακτική. Καθώς βελτιώνεται η πνευματική καθαρότητα και η σωματική ενέργεια, γίνεται πιο εύκολο να παρακολουθήσει κανείς μεγαλύτερα σε διάρκεια μαθήματα γιόγκα.

Η κατάθλιψη δημιουργεί ένα δαιδαλώδη κατήφορο που μπορεί να φαίνεται ανίκητος. Η γιόγκα μας παρέχει με έναν τρόπο να δυναμώσουμε το σώμα και το μυαλό μας. Θα λέγαμε ότι ανάβει ένα φως στο τούνελ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India