Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Κατάθλιψη και διατροφή μέρος 4 : χρώμιο

...της  Χρύσα Καλαϊτζή


Μια τυχαία ανακάλυψη του δρ. Μάλκομ Μακ Λέοντ, καθηγητή της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έβαλε το χρώμιο στο στόχαστρο των ψυχιάτρων. Ξεκίνησε προσθέτωντας χρώμιο στην θεραπεία ασθενών με κατάθλιψη που δεν πήγαιναν πολύ καλά παρότι έπαιρναν αγωγή. 

Η ταχεία βελτίωση των ασθενών αυτών (1) έκανε τον Μακ Λέοντ, ένα χρόνο μετά, να δώσει σε 10 ασθενείς με άτυπη κατάθλιψη 600 mcg χρωμίου και σε 5 ασθενείς εικονικό φάρμακο (placebo- ζαχαρίνη σε μορφή και συσκευασία ίδια με εκείνη του σκευάσματος χρωμίου που χορηγήθηκε). Ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί τους γνώριζαν αν ο ασθενής έπερνε στην πραγματικότητα χρώμιο ή ζαχαρίνη (οι μελέτες αυτές αποκαλούνται διπλά τυφλές, καθώς και τα δύο ενεχόμενα μέλη, γιατρός και ασθενής, είναι "τυφλοί" ως προς το πιο ουσία παίρνει ο ασθενής).  

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν θεαματικά: η βαθμολογία όσων έπερναν όντως χρώμιο στα διάφορα ερωτηματολόγια που αξιολογούν την παρουσία κατάθλιψης μειώθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 83% (2). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το χρώμιο θα μπορούσε να διερευνηθεί περαιτέρω ακόμα και ως μονοθεραπεία στην άτυπη κατάθλιψη που δεν αποκρίνεται στα κλασσικά αντικαταθλιπτικά (3).


διαβάστε περισσότερα createyourself

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα. Να και κάτι που δεν ήξερα. Ας το εμπεδώσουν καλά όσες και όσοι προσέχουν την διατροφή τους και προσέχουν το σώμα τους και πόσο μάλλον αυτοί που κυνηγούν το ιδανικό βάρος .είμαι και εγώ μια απ αυτές πάντως...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India