Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία

Γιατί πρέπει να προφυλασσόμαστε από τον ήλιο;

Ο ήλιος δίνει ζωή σε όλη τη φύση και ευεξία στους ανθρώπους. Έχει αναμφισβήτητες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μείωση όμως του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σταδιακή αύξηση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει μέχρι τη γη και οι βλαβερές συνέπειές της έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των δερματικών καρκίνων.


Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του δέρματος;

Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους πέντε Έλληνες θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του! Ωστόσο, ο καρκίνος του δέρματος αν διαγνωσθεί έγκαιρα στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται οριστικά χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το μελάνωμα, μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου που οδηγεί συχνά στο θάνατο. Αποτελεί το 5% περίπου των δερματικών καρκίνων, οπότε καταλαβαίνουμε ότι ένας στους εκατό Έλληνες θα προσβληθεί από μελάνωμα στη διάρκεια της ζωής του. Η έγκαιρη διάγνωση και η ταχεία θεραπεία αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Υπολογίζεται πως περίπου 8 στους 10 που θα προσβληθούν από μελάνωμα μπορούν να σωθούν αν η διάγνωση είναι έγκαιρη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα;

Περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα με ανοιχτό δέρμα, ανοιχτού χρώματος μαλλιά και μάτια και τα άτομα με πολλαπλές εκ γενετής «ελιές». Οι «δυσπλαστικοί σπίλοι» δηλαδή οι ελιές που έχουν ανώμαλο χρώμα, σχήμα και επιφάνεια ή που αλλάζουν γρήγορα, χρώμα, σχήμα, επιφάνεια ή ματώνουν είναι ύποπτοι και πρέπει να εξετάζονται από το γιατρό, καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε μελανώματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να αφαιρούνται ύποπτες ελιές που τελικά αποδεικνύονται αθώες, παρά να παραμείνει κάποια ελιά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα!

Έχει παρατηρηθεί ότι αν κάποιος υποστεί τέσσερα επεισόδια ηλιακού εγκαύματος κατά την παιδική ηλικία, οι πιθανότητες να πάθει μελάνωμα στην ενήλικη ζωή διπλασιάζονται. Άρα τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία;

Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους (ισχύουν και για την αποφυγή των δυσάρεστων και επικίνδυνων ηλιακών εγκαυμάτων):

• Αποφύγετε τον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

• Προτιμάτε ανοιχτόχρωμα ή λευκά ρούχα τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Βάζετε πάντοτε γυαλιά ηλίου (οι υπεριώδεις ακτίνες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στα μάτια σας).

• Όταν εκτίθεστε στον ήλιο φοράτε πάντοτε καπέλο για την προστασία του προσώπου και του κεφαλιού σας.

• Προτιμήστε να κινείστε πάντοτε στη σκιά.

• Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

• Απλώστε το αντηλιακό επάνω στο στεγνό δέρμα σας μισή περίπου ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

• Ανανεώστε το αντηλιακό σας, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο, έπειτα από το μπάνιο.

• Απαγορεύονται αυστηρά οι τεχνητές μέθοδοι μαυρίσματος (κρέμες ή τεχνητό φως).

• Δεν πρέπει να κρατάμε βρέφη σε ηλιόλουστους χώρους, ούτε κάτω από ομπρέλα.

• Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ νήπια ή μικρά παιδιά να κοιμούνται στον ήλιο.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να παίζουν κυρίως στη σκιά φορώντας καπέλο, φανελάκι και γυαλιά ηλίου και να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Πηγή: www.ygeiaonline.gr

1 σχόλια:

Kalli είπε...

Καλά τα λένε όλοι οι γιατροί, αλλά βλέπω πολλούς που δεν τα τηρούν... και ειδικά για τα παιδάκια! Και όταν λες ότι δεν κάνει αυτές τις ώρες μπάνιο σε στραβωκοιτάνε κι από πάνω!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India