Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοσχέδια παιχνίδια

Ποιός είπε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν πολλά παιχνίδια;

Συμφωνώ, με μία διαφορά. Δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια και ακριβά. Έχουμε ένα δωμάτιο με παιχνίδια, τα οποία τακτοποιημένα σε ένα επιπλάκι πολύ πρακτικό από το ΙΚΕΑ με συρτάρια. Δεν θα παίξουν με όλα, δεν θα παίζουν συνέχεια. Το πιθανότερο να παίξουν για λίγη ώρα, να τα πετάξουν κάτω, να σπάσει κάποιο, να χαθεί ένα άλλο.

Δεν τους ενδιαφέρει το πόσο ακριβό ήταν ένα παιχνίδι, αρκεί να τους φέρει ευτυχία, ανακάλυψη και ενθουσιασμό. Εμείς οι γονείς φταίμε, γιατί προσπαθούμε να αναπληρώσουμε δικά μας κενά, και νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο τα καταφέρνουμε. Αλλά, μάλλον το αντίθετο γίνεται.

Για σκεφτήτε το... πόσες φορές έχετε πάει σε κατάστημα παιχνιδιών και δεν έχει αποζητήσει ένα παιχνίδι που ίσως να είναι πιό ακριβό από ένα άλλο παρόμοιο, παρόλο που το παιδί σας δεν το θέλει. Αλλά εσείς το θέλετε γιατί εσάς σας αρέσει;!

Πολλοί έχουμε πέσει στην παγίδα, και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω.

Είμαι μανούλα εδώ και 5 κοντά χρόνια, και έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται ακριβά παιχνίδια. Αρκούνται και στα πιό ουσιώδη!

Τις τελευταίες ημέρες, έκανα το εξής "πείραμα". Δεν τους έδωσα τα παιχνίδια τους, παρά ελάχιστα. Δεν τους έλειψαν τα "κρυμμένα" παιχνίδια. Αρκέστηκαν σε αυτά που τους έδωσα. Χρησιμοποίησαν "αυτοσχέδια" παιχνίδια από την κουζίνα. Πήραν μπωλάκια, κουταλάκια, το γουδί, τα κουβαδάκια τους και έφτιαξαν κουζίνα στο τραπέζι του σαλονιού. Πήραν μία στρογγυλή ξύλινη περιστρεφόμενη βάση (από αυτές που ακουμπάμε κατσαρόλες στο τραπέζι) καθόταν ένα ένα απάνω και κάνανε γύρω-γύρω-όλοι.

Πέρασαν πολύ πολύ όμορφα, δημιουργικά, ενεργοποίησαν την φαντασία τους και διασκέδασαν!

Οι γονείς γιατί να κάνουμε τα πράγματα δύσκολα;

:-)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India