Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

Επιστροφή στη Δουλειά

Ερ. Δέχομαι μεγάλη πίεση για να μείνω στο σπίτι.  Τι πρέπει να κάνω;

Απ.  Πρόκειται για μια πολύ προσωπική απόφαση. Μην επιτρέψετε να σας επηρεάσουν οι άλλοι λέγοντάς σας τι πρέπει να κάνετε και τι όχι. Αν έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε στη δουλειά, προσπαθήστε να αγνοήσετε όσους προσπαθούν να σας πείσουν ότι θα έπρεπε να μείνετε στο σπίτι. Σημασία έχει να αισθάνεσθε καλά με την απόφασή σας εσείς, το μωρό σας και ο σύντροφός σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε και την έγκριση του γιατρού σας.

Ερ. Θέλω να επιστρέψω στη δουλειά επειδή μου αρέσει. Είναι λάθος αυτό;

Απ. Ως εργαζόμενη μητέρα έχετε να προσφέρετε πολλά στο παιδί σας. Η επιστροφή στη δουλειά επειδή σας προσφέρει ευχαρίστηση, είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να το κάνετε. Είναι καλό για εσάς και τα θετικά σας αισθήματα θα περάσουν στο παιδί σας.

Ερ. Τι γίνεται αν αισθάνομαι ενοχές επειδή αφήνω το μωρό μου;

Απ. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι. Ακόμη και με την καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό, όταν έρθει η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά, είναι φυσικό να αισθάνεστε ότι διχάζεστε μεταξύ του παιδιού σας και της δουλειάς σας.
Οταν επιστρέψετε στην εργασία σας ίσως ακόμη να αισθανθείτε και ενοχές επειδή απολαμβάνετε τη δουλειά σας όσο και πριν. Όμως, εφόσον έχετε οργανωθεί καλά και είναι όλοι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που έχετε διευθετήσει τα πράγματα για την φροντίδα του παιδιού, δεν έχετε κανένα λόγο να αισθάνεστε ενοχές για το συνδυασμό μητρότητας και δουλειάς. Όταν το μωρό προσαρμοσθεί σε ένα πρόγραμμα, θα είναι πιο εύκολο και για τους δύο σας. Και  εάν το μωρό σας είναι ευτυχισμένο, θα είστε κι εσείς ευτυχισμένη.

Ερ. Θα χάσει κάτι το μωρό μου, αν δεν είμαι εκεί;

Απ. Όσο το μωρό σας είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο με τη φροντίδα που λαμβάνει, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε κάθε λεπτό της ημέρας σας στο μωρό σας για να δείξετε την αγάπη και τη στοργή σας. Όσο καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες, θα έχει ένα πολύ ισχυρό δεσμό μαζί σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι του αφιερώνετε χρόνο όταν είστε στο σπίτι, για παράδειγμα, παίξτε μαζί του και πηγαίνετε για μπάνιο. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα παιδιά, που από μικρή ηλικία συναναστρέφονται μικρά παιδιά και ενήλικες, αναπτύσσονται καλύτερα.

Ερ. Πως μπορώ να προετοιμαστώ εγώ και το μωρό μου, για την επιστροφή μου στη δουλειά;

Απ. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνετε. Πρώτα, σκεφτείτε προσεκτικά ποιος θα θέλατε να προσέχει το μωρό σας και κατόπιν εξετάστε τις δυνατότητες που έχετε, πριν καταλήξετε σε κάποια απόφαση: ένας συγγενής, μια μπέιμπι σίτερ, μια νταντά, ένας βρεφονηπιακός σταθμός ή κάποιος συνδυασμός των προηγούμενων. Η επικοινωνία με άλλες μαμάδες μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσετε τι είναι κατάλληλο για εσάς, ενώ θα μπορούσατε ίσως να μάθετε και  κάποια πράγματα για τη φροντίδα του μωρού.
Εξετάστε επίσης αν θα μπορούσατε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύατε πριν, ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε καλύτερα την οικογενειακή σας ζωή. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δουλεύετε με μερική απασχόληση, να μοιραστείτε τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις με φίλους, να αλλάξετε την επαγγελματική σας έδρα ώστε να είστε πιο κοντά στο σπίτι, ή να αλλάξετε το ωράριό σας ώστε να είναι πιο βολικό για την οικογένειά σας.
Συζητήστε την κατανομή των ευθυνών του σπιτιού, ώστε να μην καταλήξετε να αφιερώνετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας στις δουλειές του σπιτιού. Έτσι, μπορεί να μειωθεί το στρες που προκαλείται από τις υποχρεώσεις της δουλειάς και του σπιτιού.

Ερ. Πως θα αισθάνομαι καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα επιστρέψω στη δουλειά;

Απ. Μάλλον θα ανησυχείτε για διάφορα πράγματα.
Πέρα από την ανησυχία που προφανώς θα έχετε αφήνοντας το μωρό σας στη φροντίδα κάποιου άλλου, θα ανησυχείτε και για την ικανότητά σας να κάνετε τη δουλειά σας. Δεν είστε η μόνη. Οι περισσότερες μαμάδες έχουν τα ίδια συναισθήματα. Το πιθανότερο είναι ότι κατά την επιστροφή σας στη δουλειά, στην αρχή θα συναντήσετε κάποιες δυσκολίες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ λείψατε και από το τι αλλαγές έγιναν στη δουλειά σας κατά την απουσία σας. Μην εκπλαγείτε αν δείτε νέα πρόσωπα.
Μπορεί επίσης να ανησυχείτε ότι όποιος έκανε τη δουλειά σας όσο λείπατε, έκανε καλύτερη δουλειά από εσάς. Ωστόσο, αν προετοιμάσετε καλές και λεπτομερείς σημειώσεις αυτό θα δημιουργήσει πολύ καλές εντυπώσεις για εσάς διότι σημαίνει ότι ενημερώσατε καλά τον προσωρινό σας αντικαταστάτη.  Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι θα ενημερωθείτε  εξίσου πολύ καλά, όταν επιστρέψετε.


http://www.wyethnutrition.gr/tabid/186/Default.aspx

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India