Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Σκέψεις - Είμαστε όντως αντικειμενικοί;

Ο εγκέφαλος είναι ένα περίπλοκο όργανο το οποίο αποτελείτε από πολλά νεύρα και φλέβες। Είναι ο "επεξεργαστής" του σώματός μας, δείνει και λαμβάνει εντολές। Επεξεργάζεται τα δεδομένα και βγάζει το αποτέλεσμά του। Θα έχετε παρατηρήσει όμως ότι σε καταστάσεις έντονου στρες το αποτέλεσμα είναι αρκετά δύσκολο να το βγάλουμε।

Προσπαθούμε να φιλτράρουμε όλες τις πληροφορίες που μας έχουν δωθεί για να βοηθηθούμε σε κάποια δύσκολη ή εύκολη κατάσταση που χρίζει προσοχής εκείνη την δεδομένη στιγμή। Στις εύκολες καταστάσεις τα πράγματα βαίνουν καλώς। Στις δύσκολες όμως ...εκεί αρχίζει το "πανηγύρι"। Αλλά πρώτα από όλα τί θεωρούμε εύκολες καταστάσεις και τί δύσκολες;;

Για εμένα πχ εύκολες καταστάσεις είναι να διαλέξω το γάλα για τα παιδιά μου αυτό που θεωρώ καλύτερο για αυτά। Εύκολη κατάσταση είναι να διαλέξω να τα πάω μία βόλτα στις κούνιες παρόλη την κούρασή μου। Ακόμη κι οι προτιμήσεις σε χρώματα ή ρούχα είναι εντελώς υποκειμενικές। Σε μένα αρέσει να φοράω σπορ ρούχα, μου αρέσουν τα γίηνα χρώματα και τα φωτεινά। Κατ΄επέκταση δεν θα μπορούσα να πω βλέποντας μια κοπέλα να φοράει ένα έντονο κόκκινο φόρεμα ότι δεν μου αρέσει। Δεν μου αρέσει για να το βάλω εγώ, απάνω της όμως δείχνει πολύ όμορφο! Καταλαβαίνεται πού το πάω;

Εάν το δούμε και λίγο πιό μακρυά στις διαπροσωπικές σχέσεις, κάπως έτσι είναι τα πράγματα και εκεί। Σε μια περίοδο έντονης συναισθηματικής φόρτισης και άγχους ο κάθε άνθρωπος το αντιμετωπίζει και το εκλαμβάνει διαφορετικά। Ένα ποσοστό θα αφεθεί και δεν θα μπορεί να ενεργήσει για να βγει από αυτήν την φόρτιση। Ένα άλλο ποσοστό θα το ψάξει, θα ενεργήσει για να κάνει τα πάντα για να βρει και πάλι μία ισορροπία με τον εαυτό του πρώτα και μετά με τους γύρω του। Γιατί εάν δεν ήμαστε καλά με τον εαυτό μας και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας δεν μπορούμε ούτε τον συνάνθρωπό μας να βοηθήσουμε। Για κάποιον άνθρωπο η ασχολία με κάτι δημιουργικό ίσως να τον βοηθήσει, όπως και η συναναστροφή του με άλλα άτομα। Για κάποιον άλλον να μην λειτουργήσει και να χρειάζεται να βρει κάτι άλλο που ενδεχομένος να τον βοηθήσει।


Πάντα πίστευα ότι παίζουν ρόλο και οι συγγοιρίες। Όλα θέλουν τον χρόνο τους και έρχονται στην καταλληλότερη στιγμή। Χωρίς να σημαίνει ότι αφηνόμαστε στην τύχη μας και στο έλεος άλλων। Όταν λοιπόν είμαστε σε τέτοια σύγχυση τα πράγματα δεν μπορούμε να τα δούμε όπως είναι। Ένας άνθρωπος έξω από τα πράγματα, που δεν έχει σχέση με όλα αυτά που περνάμε, μπορεί να είναι αντικειμενικός και να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες βγάζοντας ένα "πόρισμα" πιό οργανωμένο। Μπορεί να μας βοηθήσει και να μας καθοδηγήσει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό। Αυτός λοιπόν είναι και ο ρόλος του ψυχολόγου। Ο οποίος δεν θα πρέπει να θεωρείτε επίσης ταμπού। Δεν ήμαστε τρελλοί όταν πάμε για επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο, αλλά άνθρωποι με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς τον εαυτό μας και θέλουμε μία καθοδήγηση από έναν τρίτο, ο οποίος τρίτος έχει τις γνώσεις να μας πει τις σωστές λέξεις και με τον σωστό τρόπο για να έχουμε το απιθυμητό αποτέλεμσα।

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India