Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

το Δάκρυ

Επιστημονική Σκοπιά...
Είναι το υγρό, που εκκρίνουν οι δακρυγόνοι αδένες των ματιών στο βολβό. Μ' αυτό διατηρούν τον κερατοειδή χιτώνα και τον επιπεφυκότα σε διαρκή υγρασία. Έτσι, προφυλάσεται ο κερατοειδής και διευκολύνονται οι κινήσεις του βολβού. Είναι υγρό διαυγές, υφάλμυρο και αλκαλικό. Έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Από τους δακρυογόνους αδένες τα δάκρυα συγκεντρώνονται στο δακρυϊκό ασκό και απ' εκεί διοχετεύονται στη ρινική κυλότητα. Αν η ποσότητά τους αυξηθεί - πράμα που συμβαίνει, όταν νοιώθουμε ζωηρά συναισθήματα χαράς ή λύπης και κλαίμε από συγκίνηση - τότε βγαίνουν δάκρυα από το δακρυϊκό πόρο και τρέχουν στα μάγουλα.

Όλη η συσκευή των δακρύων μπορεί να πάθει φλεγμονή (π.χ. δακρυοκυστίτιδα) που θεραπεύεται με αντιβίωση ή με χειρουργική επέμβαση.


Ποιήματα & Τραγούδια για το δάκρυ...


Προσωπικές παρατηρήσεις...

Όταν γεννιόμαστε κλαίμε, γιατί έχουμε αποχωρηστεί από την μαμά μας. Από το φυσικό μας περιβάλλον που μας φιλοξενούσε 9 μήνες. Από την ζεστασιά και την σιγουριά. Νοιώθουμε ανασφάλεια, φόβο και πόνο.

Μεγαλώνουμε και δακρύζουμε, γιατί αποτύχαμε σε έναν στόχο που βάλαμε, π.χ. να περάσουμε την εξεταστική ή από ερωτική απογοήτευση. Νοιώθουμε απογοήτεσυη και ανασφάλεια για τον εαυτό μας. Πονάμε. Φοβόμαστε.

Σε όλο τον δρόμο της ζωής μας, νοιώθουμε πολλές φορές έντονη συναισθηματική φόρτιση. Είτε από χαρά είτε από λύπη. Είτε από άγχος. Οι ορμόνες μας τρελλαίνονται για μερικά λεπτά και όλη αυτή η φόρτιση ξεσπάει με δάκρυα.

Σαν να θέλουν να σβήσουν τον πόνο. Να ξεπλύνουν όλη την ασχήμια, είτε την εσωτερική είτε την εξωτερική. Το υγρό στοιχείο λειτουργεί θεραπευτηκά και ένας από τους τρόπους του είναι με την εκδήλωση δακρύων.

Μόνο όταν τελικά καταφέρουμε και αφήσουμε τα δάκρυα να κυλήσουν νοιώθουμε ανακουφισμένοι από όλα. Νοιώθουμε ανάλαφροι και απελευθερωμένοι από όλα όσα μας κρατούσαν πίσω. 

Ακόμα και όταν μας πλυμμηρίζει απέραντη ευτυχία, το σώμα μας και το πνεύμα μας ξεχυλίζει από συναίσθημα και θέλει να το μοιραστεί προς τα έξω... με την μορφή των δακρύων.

Δεν είναι ντροπή να δακρύζουμε. Είναι δύναμη. Έκφραση συναισθημάτων. Άνθρωπος που δεν δακρύζει δεν έχει αισθήματα. Δεν νοιώθει. Είναι αδύναμος.

Κυρίαρχα στοιχεία ο φόβος και η ευτυχία. Αντίθετα μεταξύ τους αλλά εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο... ΤΟ ΔΑΚΡΥ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India