Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Πόσο αποδεκτοί θέλουμε να είμαστε;


Ο ανθρώπινος εγωϊσμός πολλές φορές δεν μας αφήνει να δούμε τα πράγματα καθαρά. Πόσες και πόσες φορές έχουμε κάνει κάτι μόνο και μόνο για να γίνουμε αποδεκτοί από κάποια ομάδα ανθρώπων; Ακόμη και από τα μωρουδιακά μας χρόνια νοιώθουμε τον ανταγωνισμό. Είτε από το ίδιο το αδερφάκι μας είτε μεγαλώνοντας στο σχολείο, στην δουλειά και πάει λέγοντας.

Πάντα όμως κάθε άνθρωπος θέλει να νοιώθει επιθυμητός. Ότι ανήκει κάπου. Ότι τον αποδέχονται για κάποιο λόγο. Από το ότι γιατί ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα μιας συγκεκριμένης ομάδας, μέχρι τα ίδια τα "πιστεύω".

Πόσο μακρυά μπορούμε να φθάσουμε όμως, στο να πετύχουμε να νοιώθουμε επιθυμητοί σε μια ομάδα; Τί είμαστε διαθετημένοι να κάνουμε; Πόσο μπορεί να αλλοιωθεί η συμπεριφορά μας, ο χαρακτήρας μας, το ίδιο μας το είναι; Γιατί να θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο; Ποιός ο λόγος;

Νοιώθουμε ασφάλεια, ικανοποίηση του εγώ μας, δυνατοί, ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να μας ακολουθούν. Σε κάποιους κύκλους το δέλεαρ για να είσαι στην κορυφή ή έστω στην ομάδα, έστω κι αν είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, είναι τόσο μεγάλα που στην εποχή που ζούμε με τόσες στερήσεις και πιέσεις είναι εύκολο κάποιος να απαρνηθεί όλα του τα πιστεύω! 

Ας μην το υπερ-αναλύσουμε όμως... ας μήνουμε στα απλά. Γιατί να βάζουμε τον εαυτό μας στην διαδικασία να αλλάξει, είτε προς το καλύτερο (που είναι το επιθυμητό) είτε προς το χειρότερο (που είναι ό,τι πιό κακό;). Δεν μας αρέσει ο εαυτός μας. Δεν νοιώθουμε καλά με το εαυτό μας και ψάχνουμε για επιβεβαίωση του εγώ μας. Κάπου σε κάποια γωνία στριμώχνουμε τον εαυτό μας, και του λέμε, εσύ δεν θα  βγεις από εκεί μέχρι να σου πω εγώ (= το άλλο εγώ μας που θέλουμε να δείχνουμε). Περνάμε δοκιμασίες προσωπικές για να καταφέρουμε το αληθινό μας εγώ να το "ξεπαστρέψουμε" και εν τέλη να υιοθετήσουμε ένα νέο εγώ. 

Να είστε σίγουροι όμως, ότι ο πραγματικός μας εαυτός δεν "ξεπαστρεύεται" τόσο εύκολα. Κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια, θα επαναστατίσει! Θα θέλει να παλέψει για να πάρει πίσω τον χαμένο χρόνο που εμείς οι ίδιοι του στερήσαμε. Δεν μπορούμε να του γυρίσουμε την πλάτη. 

Τα πράγματα είναι τόσο μα τόσο απλά, που όσο αφήνουμε τον εαυτό μας πιό ελεύθερο να ακολουθήσει τα "πρωτόγονα ένστικτά του" τόσο πιό ξεκάθαρα θα γίνονται τα πράγματα. Όσο δεν θα τρέφουμε τον εγωϊσμό μας με άσκοπα και ανούσια πράγματα, τόσο πιό καλά θα ήμαστε και με τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και με όλους τους άλλους.

Κακά τα ψέματα. Εάν δεν σεβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν μπορούμε να σεβαστούμε κανένα ζωντανό πλάσμα πάνω στον πλανήτη. Ας μην προσπαθούμε συνέχεια το "εγώ", αλλά το "εμείς", "εσείς". Το γενικό σύνολο, να δούμε τα πράγματα λίγο πιό σφαιρικά και ίσως τότε μόνο να μπορέσουμε να δούμε και πιό συγκεκριμένα την λύση που θα είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας!

Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας, και δείτε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India