Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

6 Βότανα σύμμαχοι της υγείας. Μέρος Α'

1. Τζίντζερ ή πιπερόριζα ή chiang

Είναι τα υπόγεια βλαστικά κύτταρα ή το ρίζωμα του φυτού Zingiber officinale. Αναφέρεται σε γραπτά του Κομφούκιου στην Κίνα και Ινδία. Τότε το χρησιμοποιούσαν για στομαχικά προβλήματα, διάρροια, ναυτία. Το τζίντζερ μεγαλώνει σε ζεστές περιοχές με πολλές βροχές και πολλαπλασιάζεται μέσω της ρίζας του. Στην Ευρώπη το έφερε ο Μάρκο Πόλο. Τα συστατικά του είναι: άμυλο, τζιντζερόνη, ελαιορητίνες, αιθέρια έλαια, αμινοξέα (αργινίνη, κυστεϊνη, λευκίνη κ.α.), πρωτεϊνες, αλδεύδες. Χρησιμοποιήτε ευρύτατα στη μαγειρική. Το ρίζωμα του φυτού έχει γκρι χρώμα με λευκοκίτρινη σάρκα. Μειώνει φλεγμονές και χρησιμοποιείται σε αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα. Συμβάλλει στην ελάττωση της χοληστερόλης και προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθά σε εξασθένηση, καταβολή, σεξουαλική ανικανότητα, ναυτία. Συνοπτικά είναι: αντιεμετικό, αντιφλεγμονώδες, καρδιοτονωτικό, σεξουαλικό τονωτικό, αντικαρκινικό, αντιθρομβωτικό, αντιμικροβιακό, αντιλιπιδαιμικό.

2. Τζίνσενγκ

Μιλάμε για την αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax Ginseng. Φύεται κυρίως στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στην Κορέα. Στα κινέζικα Ginseng σημαίνει "άνθρωπος ρίζα", διότι η ρίζα θυμίζει ανθρώπινα πόδια. Γνωστότερα είναι το κινέζικο, το κορεάτικο και το σιβηριανό τζίνσενγκ. Ονομάζεται και λουλούδι της ζωής. Τα συστατικά του, οι ginsenosides, προσφέρουν τονωτική, αντιφλεγμονώδη δράση, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική. Καλό είναι να μη χορηγείται σε κύηση ή θηλασμό. Τη δοσολογία να καθορίζεται ο σύμβουλος υγείας (γιατρός ή φαρμακοποιός). Κυκλοφορεί σε δισκία, κάψουλες, τέια, κόνεις, βάμματα και συνήθως δεν εμφανίζει παρενέργειες. Απαιτείται προσοχή σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις ή υπερτασικά. Συνοπτικά είναι: τονωτικό, αφροδισιακό, ενισχυτικό της μνήμης, αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, σεξουαλικό τονωτικό. Χαρίζει ευεξία, μακροζωία, μειώνει την κούραση και την κακή διάθεση και είναι αντιγηραντικό.

3. Σκόρδο

Πολυετές ποώδες φυτό της Ασίας. Οι Αιγύπτιοι το είχαν θεοποιήσει. Στους προηγούμενους αιώνες το χρησιμοποιούσαν και ως φυλακτό σε κακά δαιμόνια, μάγια και μάτι. Μια πλεξούδα σκόρδου έδιωχνε τα κακά δαιμόνια και το μάτιασμα. Όταν το ξεφλουδίζουμε είναι ωφέλιμο να περιμένουμε 15 λεπτά, γιατί έτσι ελευθερώνει ουσία με αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνη Ε. Μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και προλαμβάνει καρδιαγγειακά επεισόδια. Το χρησιμοποιούμε ως είναι αλλά κυκλοφορεί σε δισκία και κάψουλες, ώστε να αποφεύγεται η δυσάρεστη αναπνοή. Προλαμβάνει καρκίνο στομάχου και προστάτη. Έχει έντονη οσμή και καυστική γεύση. Συνοπτικά είναι: αντιβιοτικό, αποχρεμπτικό, αντιθρομβωτικό, υπολιπιδαιμικό, υποτασικό, αντικαρκινικό, δρα κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τους σπασμούς του εντέρου.


Κων/νος Αντ. Καλής
Φαρμακοποιός
δημοσιεύθηκε στο περιοδικό MEDI-ΣΥΝ NEWS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India