Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Η εικόνα του σώματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος συνεχών, σημαντικών και καθοριστικών αλλαγών για τη γυναίκα. Οι αλλαγές αφορούν σε όλους τους τομείς: τον επαγγελματικό, τον κοινωνικό, τον ερωτικό, τον  ψυχολογικό, αλλαγές ορμονικές.. τα πάντα. 


Σε αυτές τις αλλαγές προστίθενται και οι αλλαγές της εικόνας του σώματος. Μπορεί μπροστά σε όλες τις άλλες αλλαγές να φαντάζει λιγότερο σημαντική, όμως δεν είναι. Το αντίθετο. Η κατάσταση ψυχικής κρίσης, που μπορεί να προκαλέσει κάθε γρήγορη και αμετάκλητη αλλαγή, γίνεται ακόμη πιο ισχυρή όταν ανατρέπονται η εικόνα και η αντίληψη του σώματος. Η γυναίκα από τη φυσιολογική κοιλιά περνά σταδιακά στη γεμάτη στρογγυλή κοιλιά. Την περίοδο αυτή ο περίγυρος ασχολείται με το πόσο φουσκώνει, αν πήρε κιλά, αγγίζουν το σώμα της. Η ίδια και ο σύντροφός της «ακούνε» το μωρό μέσα από την κοιλιά της, εκείνη νοιώθει την κοιλιά της να αλλάζει μορφή ανάλογα με τη θέση του μωρού. Έπειτα, η εικόνα αλλάζει και η γυναίκα περνά στην άδεια κοιλιά με το χαλαρό δέρμα. Το επίκεντρο πλέον για όλους  - όπως και για εκείνη – είναι το μωρό και όχι η ίδια.
Οι αλλαγές αυτές, φαινομενικά απλές, έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ψυχισμό της εγκύου αρχικά και της νέας μητέρας αργότερα. Μέσα από τις αλλαγές στην εικόνα του σώματος, πραγματοποιείται ένας κλυδωνισμός της εσωτερικής εικόνας του εαυτού. Η νέα μητέρα «υποχρεώνεται» να «επανεξετάσει» τους ορισμούς στους οποίους είχε καταλήξει σχετικά με τον εαυτό της. Κι αυτό γιατί ο εαυτός της αλλάζει και η ίδια μεταμορφώνεται. Δεν είναι μόνο γυναίκα. Ούτε μόνο σύντροφος. Τίποτα στη ζωή της δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Τουλάχιστον το πρώτο διάστημα.  

Πολλές φορές η μεταμόρφωση αυτή μπορεί να καταγραφεί από τη νέα μητέρα ως απειλή κατά της εικόνας του εαυτού, κάτι που προκαλεί ψυχολογική κρίση. Η εικόνα του σώματος δεν αφορά μόνο στο σώμα, αλλά για την ίδια μπορεί να αφορά τη γενικότερη εικόνα της και το πόσο είναι «ικανή», «σωστή», «όπως θα έπρεπε να είναι»: ως μητέρα, ως σύζυγος, ως επαγγελματίας, ως νύφη, ως γυναίκα. Το προτέρημα αυτής της ψυχολογικής κρίσης το διάστημα αυτό είναι ότι προετοιμάζει την υποδοχή του αγνώστου. Η μητέρα έχει πρόσβαση σε μέρη του ασυνειδήτου της που μέχρι τώρα παρέμεναν κρυμμένα, σε λανθάνουσα μορφή. Κάτι από το οποίο προκύπτει μια μεγαλύτερη δεκτικότητα και μια μεγαλύτερη ευαισθησία, οι οποίες προετοιμάζουν το άνοιγμα που απαιτεί η συνάντηση με το νεογέννητο, αυτόν τον άγνωστο. 

Η εγκυμοσύνη είναι μια εξελικτική διεργασία σε όλα τα επίπεδα. Οι νέοι γονείς καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όμως, όσες δυσκολίες και θέματα μπορεί να ανοίξει μια εγκυμοσύνη,  είναι η αρχή μιας καινούριας ζωής. 

Τριανταφυλλιά Χαρίλα,
Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
MSc Εργασιακή Υγεία
Ειδίκευση στη Συστημική -οικογενειακή ψυχοθεραπεία
 


1 σχόλια:

Mamma El είπε...

Για έλα να παραλάβεις ένα δωράκι!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India