Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Το άγχος των γονέων επηρεάζει και τα παιδιά.


Πολλές φορές ξεχνάμε ότι μέσα μας ή μπροστά μας, έχουμε έναν μικρό άνθρωπο. Εξαρτάται από τα δικά μας ερεθίσματα για το πώς θα μεγαλώσει, πώς θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, πώς θα γίνει ολοκληρωμένος. Ας σκεφτούμε δεύτερη και τρίτη φορά όταν είμαστε αγχωμένοι ή θυμωμένοι πριν ενεργήσουμε. Το παιδί δέχεται ερεθίσματα ακόμη και από την κοιλιά της μάνας, κι όχι μόνο από όταν γεννηθεί. Κι ίσως, αυτά τα ερεθίσματα να είναι πολύ πιό σημαντικά, να είναι οι θεμέλιοι λίθοι που θα πατήσουν τα επόμενα.

Η φράση «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» αποκτά νέο νόημα, όπως δείχνουν νέα επιστημονικά ευρήματα. Το στρες που νιώθουν οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει αποτυπώματα διαρκείας στα γονίδια των αγοριών και των κοριτσιών τους.

Τα γενετικά αυτά ίχνη κρατούν μέχρι την εφηβεία και τελικά επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των παιδιών στην κατοπινή ζωή τους. Με αυτό τον μηχανισμό, που ονομάζεται «επιγενετικός» στη βιολογία, τα πρώιμα άγχη των γονέων προκαλούν μεταβολές στις οργανικές και τελικά στις ψυχολογικές λειτουργίες των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής γενετικής Μάικλ Κόμπορ του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Ινστιτούτου Ερευνών για το Παιδί και την Οικογένεια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανάπτυξης των παιδιών “Child Development”, μελέτησαν δείγματα DNA από παιδιά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το στρες (κατάθλιψη, οικογενειακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κ.α.) μεταξύ των γονέων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό μεθυλίωσης στο γενετικό κώδικά του (DNA), όταν πια το παιδί είχε γίνει έφηβος.

διαβάστε την συνέχεια εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India