Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Ο ρόλος των παππούδων.

Μην μου πείτε ότι δεν το έχετε αντιμετωπίσει κι εσείς; Είτε λίγο είτε πολύ, όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει τους παπούδες του παιδιού! Αλλά... ποιοί έχουν βάλει τα όρια; Πείτε μας την ιστορία σας με τους παπούδες του παιδιού σας!


  
Ακόμη και πριν από τη γέννηση του μωρού, ο ρόλος και η στάση των παππούδων απέναντι στο νέο μέλος που θα μπει στην οικογένεια είναι μεγάλης σημασίας. 

Ποιος «θα ακούσει το όνομά του»;
Ας ξεκινήσουμε από τη «διεκδίκηση του ονόματος», όταν ανακοινωθεί το χαρούμενο γεγονός (αν και η συμβολή τους ξεκινάει και πολύ νωρίτερα πολλές φορές με την επιθυμία τους ή την πίεση για παράδειγμα να αποκτήσουν ένα εγγόνι). Είναι πολύ συχνό οι παππούδες να διεκδικούν και να επιθυμούν να «ακουστεί το δικό τους όνομα», για τους δικούς τους λόγους ο καθένας. Είναι πολύ πιθανό, αυτό να οδηγήσει σε συγκρούσεις και το ζευγάρι – στο μεταξύ τους – αλλά και τον καθέναν τους με τους γονείς τους. Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα αποφασιστεί το όνομα του παιδιού και για τη σχέση του ζευγαριού και για το παιδί και για τις σχέσεις με τους παππούδες. Αν κάποιος νοιώσει ότι υποχώρησε ή ότι υποχρεώθηκε ή ότι πιέστηκε ώστε να συμφωνήσει, το πιθανότερο είναι ότι το συναίσθημα αυτό θα μετατραπεί σε επιθετικότητα κάποια στιγμή στο μέλλον με οποιαδήποτε αφορμή και για «άσχετους λόγους». 

Όταν οι παππούδες υποκαθιστούν τους γονείς
Τα παιδιά είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα ευθύνη των γονιών τους. Δεν είναι πρωταρχική ευθύνη του παππού και της γιαγιάς. Αυτό που συμβαίνει πολλές φορές είναι να εισπράττουν οι παππούδες από τα παιδιά τους ότι είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν χρέη γονιού για τα εγγόνια τους. Κάποιες φορές, μάλιστα, θεωρείται τόσο αυτονόητη η διαθεσιμότητά τους, που η πιθανότητα να θέλουν να διαθέσουν το χρόνο τους και σε άλλες δραστηριότητες, αντιμετωπίζεται με θυμό από τα παιδιά τους και ενοχές από τους ίδιους.

Βέβαια, είναι εξίσου πιθανό να θέλουν και οι παππούδες να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Είτε επειδή δεν έχουν βγει στη σύνταξη και θέλουν να γεμίσουν το χρόνο τους, είτε για να μην ασχολούνται «με τα δικά τους», τα οποία είναι δύσκολο και αρκετές φορές επώδυνο να αντιμετωπίσουν, είτε γιατί θέλουν να προσφέρουν στα εγγόνια τους αυτά που δεν προσέφεραν στα παιδιά τους και για πάρα πολλούς ακόμη λόγους.

Η συμβολή των παππούδων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Ωστόσο, είναι άδικο, αλλά και επικίνδυνο, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους, να υποκαθιστούν το ρόλο του γονέα.


Ποιος βάζει τα όρια;
Τα όρια τα βάζει το ζευγάρι. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν για την ανατροφή, για την διαπαιδαγώγηση, για τον ύπνο, για το φαγητό.. για όλα. 

Είναι σημαντικό η επιθυμία των παππούδων να βοηθήσουν τους νέους γονείς να μην μπλοκάρει τη σχέση του ζευγαριού. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε δεν υπάρχει καλό ξεκαθάρισμα και όρια των σχέσεων. Αυτό το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο να συμβεί είναι τα όρια να μπλέκονται όταν η βοήθεια που προσφέρουν οι παππούδες (ειδικά εάν μένουν από πάνω/ κάτω) παίρνει τη μορφή εξυπηρέτησης. Αυτό τους δίνει πολλά περισσότερα δικαιώματα, προνόμια, «λόγο» και άποψη απ’ ότι θα έπρεπε. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε ενδοοικογενειακές τριβές, συγκρούσεις, καβγάδες, τσακωμούς και θα συγχύσουν συναισθηματικά το παιδί.

Εξαιρετικής σημασίας είναι το «ευχαριστώ». Πρέπει να γίνει σαφές και από τους παππούδες και από τους γονείς, ότι δεν είναι αυτονόητο ότι η γιαγιά και ο παππούς θα κρατήσουν το εγγόνι. Η παρουσία τους, όταν υπάρχει, και η συμμετοχή τους είναι πολύτιμη για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Ωστόσο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις για την ανατροφή του παιδιού και δεν έχουν ρόλο γονέα. Δικαιούνται να έχουν μια ξεχωριστή τρυφερή σχέση με το εγγόνι τους. Ακόμη κι αν αυτό κάνει τους παππούδες «καλούς», επειδή κάνουν όλα τα χατίρια και τους γονείς «κακούς».


Τριανταφυλλιά Χαρίλα,
Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
MSc Εργασιακή Υγεία
Ειδίκευση στη Συστημική -οικογενειακή ψυχοθεραπεία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India