Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση Αναγνώστριας: «Ένα σωματικό τραύμα το περιποιείσαι και γιατρεύεται. Μερικές φορές όμως, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, σε 'θυμάται' και πονάει. Συμβαίνει το ίδιο και με την επιλόχεια κατάθλιψη; Ή θεραπεύεται πλήρως;»


Η επιλόχειος κατάθλιψη αναφέρεται στην εμφάνιση κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Εμφανίζεται σε περίπου μία στις δέκα μητέρες και είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές ενός τοκετού, αν και επειδή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό μία μητέρα να μην είναι πλημμυρισμένη από ευχάριστα συναισθήματα μετά τη γέννηση του παιδιού, πολλές μητέρες υποφέρουν σιωπηλά. Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εκδηλώνεται εντός ενός μηνός από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 6 μήνες μετά.

Εάν η επιλόχεια κατάθλιψη μείνει αθεράπευτη, μπορεί να κάνει πολύ καιρό να περάσει, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να επανέλθει η κατάθλιψη μετά τον τοκετό στο κοντινό μέλλον. Τότε, όμως, δεν μπορεί να λέγεται «επιλόχειος κατάθλιψη», διότι δεν αφορά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μπορεί η «συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση» της γυναίκας να ξεκίνησε μετά τον τοκετό – γεγονός απόλυτα φυσικό και φυσιολογικό – όμως η μονιμότητα ή η επαναφορά της είναι κάτι διαφορετικό. Εάν η μητέρα παραμένει ή επανέρχεται στην κατάθλιψη, τότε μπορεί ποτέ να μην ήταν «επιλόχεια», αλλά να αφορά άλλους παράγοντες και γεγονότα που πρέπει σίγουρα να ανοιχτούν και να δουλευτούν...

Τριανταφυλλιά Χαρίλα,
Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
MSc Εργασιακή Υγεία
Ειδίκευση στη Συστημική -οικογενειακή ψυχοθεραπεία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India