Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Booklovers!

Για να αλλάξουμε κλίμα από την τελευταία ανάρτηση με βιβλία από την παιδική μας ηλικία, θα μεταβώ σε πιό "σοβαρές εκδόσεις".

Ο συγγραφέας που θέλω να αναφερθώ είναι ο Ισμαήλ Κανταρέ.


Γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο το 1936. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας "Γκόρκι" στη Μόσχα. Έχει γράψει ποιήματα, δοκίμια, αλλά κυρίως μυθιστορήματα. Υπήρξε ο πρώτος Αλβανός συγγραφέας που έγινε πλατιά γνωστός διεθνώς (μεταφράστηκε σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες) ως πεζογράφος άξιος των μεγαλυτέρων λογοτεχνικών βραβείων. Τα τελευταία χρόνια είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ. Η ανάγνωση των έργων του Καντερέ αφήνει αίθηση ανάλογη με την ανάγνωση ενός μεγάλου κατακυρωμένου "κλασσικού". Ο Ισμαήλ Καντερέ το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International.

Αυτό το διάστημα διαβάζω δύο μυθιστορήματά του, το "Η κόρη του Αγαμέμνονα" και "Ο Διάδοχος".


"Η κόρη του Αγαμέμνονα" αποτελεί το πρώτο μέρος ενός δίπτυχου, του οποίου το δεύτερο, γραμμένο είκοσι χρόνια αργότερα αλλά δημοσιευμένο ταυτόχρονα, είναι "Ο Διάδοχος".

Η Κόρη του Αγαμέμνονα

Σε μια από τις επίσημες εξέδρες, κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στα Τίρανα, ένας προσκαλεσμένος, ενώ παρακολουθεί την ατέλειωτη παρέλαση των αντιπροσωπειών, έχει ξαφνικά την εντύπωση ότι διακρίνει, ανάμεσα στα πανό και τα πορτρέτα των καθοδηγητών της χώρας, το πρόσωπο του αρχαίου έλληνα αρχιστράτηγου Αγαμέμνονα. Ψευδαίσθηση; Ή μήπως αποτέλεσμα της αποχαύνωσης ενός άντρα συντετριμμένου από το χωρισμό με την αγαπημένη του; Αν ήταν μόνο αυτό... Η επανεμφάνιση της μορφής του πορθητή της Τροίας, διάσημου επειδή θυσίασε την κόρη του Ιφιγένεια στην κρατική λογική, αποτελεί το πανάρχαιο θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται τα γεγονότα που περιγράφονται σε τούτο το μυθιστόρημα: η συγκλονιστική ιστορία ενός έρωτα που παρασύρθηκε απροσδόκητα και κομματιάστηκε από τα παγερά γρανάζια της κρατικής μηχανής.

Ο Διάδοχος

Τι συνέβη τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου, στην κρεβατοκάμαρα του «ενδεδειγμένου διαδόχου», το πτώμα του οποίου βρέθηκε το χάραμα με μια σφαίρα στην καρδιά;

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Ισμαήλ Κανταρέ εμπνέεται από το σκοτεινότερο αίνιγμα στην ιστορία της σύγχρονης Αλβανίας: το μυστηριώδη θάνατο του δελφίνου του αλβανού κομμουνιστή δικτάτορα Εμβέρ Χότζα.  Ακόμα και σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά το θάνατο αυτό, παρότι άνοιξαν τα κρατικά αρχεία κι έγιναν ατέλειωτες έρευνες, το μυστήριο παραμένει άλυτο.  Ξεκινώντας από ένα πραγματικό γεγονός, στο οποίο μπόρεσε να προσδώσει οικουμενικές διαστάσεις, ο Ισμαήλ Κανταρέ, μέσα από την προσωπικότητα του «Διαδόχου», κατόρθωσε να προσθέσει ένα νέο μέλος στην
οικογένεια των μεγάλων αρχετύπων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πλάι στον Ιούδα, τον Αγαμέμνονα, το Βρούτο, το Γιόζεφ Κ., μεταξύ άλλων.

Αυτά τα δύο σύντομα μυθιστορήματα, όχι μόνο τοποθετούν στη σκηνή τα ίδια πρόσωπα, αλλά αποτελούν και μία από τις πλέον ολοκληρωμένες λογοτεχνικές συνθέσεις του Ισμαήλ Κανταρέ.
πηγή ... BibliOasi

Πολύ ευχάριστο στο διάβασμα, δεν είναι τόσο βαρύ όσο το περίμενα. Μέσα από το κείμενό του μπορείς να αντιληφθείς το κλίμα που επικρατούσε στην Αλβανία, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά και στον κάθε έναν ξεχωριστά. Κυκλοφορούν κι άλλα βιβλία του συγγραφέα και αναμένουμε τα "Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών" και "Κλίμα τρέλας".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India