Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Κατάθλιψη: Πώς γίνεται η διάγνωση;


Παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάζει κατά τη διάρκεια ενός έτους μέχρι και το 10% του πληθυσμού, εντούτοις η ανίχνευση και η διάγνωση του σοβαρού αυτού προβλήματος δεν γίνονται στο βαθμό που απαιτείται.

Έχει υπολογιστεί ότι μόνο ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρής μορφής κατάθλιψη, λαμβάνει την περίθαλψη που χρειάζεται. Για τους περισσότερους ασθενείς, ακόμη και για αυτούς με πολύ βαριά κατάθλιψη, υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες.

Όμως πολλοί ασθενείς, για διάφορους λόγους, δεν απευθύνονται στο γιατρό για βοήθεια. Η έλλειψη ενημερότητας, το γεγονός ότι η κατάθλιψη ως ψυχιατρική νόσος φέρει ένα κοινωνικό στίγμα, η δυσκολία που έχουν μερικοί γιατροί να αναγνωρίζουν τη νόσο, συμβάλλουν στο να μένει αβοήθητος ένας μεγάλος αριθμός ασθενών.

Η κατάθλιψη συνοδεύεται από μεγάλο ψυχικό πόνο. Επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία του ασθενούς και προκαλεί πόνο όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στα άτομα του περιβάλλοντος του που ενδιαφέρονται και φροντίζουν για αυτόν.

Η κατάθλιψη σοβαρής μορφής μπορεί να καταστρέψει όχι μόνο τη ζωή του ασθενούς αλλά και αυτήν της οικογένειας του.

Ευτυχώς σήμερα, υπάρχουν φάρμακα ικανά να βοηθήσουν τους περισσότερους ασθενείς. Επίσης οι ψυχοκοινωνικές θεραπείες συμπληρώνουν την περίθαλψη των ασθενών με κατάθλιψη, μειώνοντας έτσι τον πόνο και τη δυστυχία που αισθάνονται.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Medlook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India