Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελληνική γλώσσα

Με βάση ένα άρθρο που έπεσε στα χέρια μου, το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας. Για αρχή προορίζεται σε Αγγλόφωνους και Ισπανόφωνους.

Ο Τζον Σκάλι, πρόεδρος της Apple, είπε ότι αποφασίσανε να προωθήσουν το πρόγραμμα επειδή η κοινωνία χρειάζται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Βρετανοί ειδκή οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Στον Η/Υ αποθήκευσαν 6 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, την ίδια στιγμή που η Αγγλική ολόκληρη έχει συνολικά μόλις 490.000 λέξεις!

Υπολογίζουν ότι οι λεκτικοί τύποι θα φτάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής!

Οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική μόνον την Ελληνική. Όλες οι άλλες γλώσσες τις χαρακτηρίζουν σημειολογικές.

Τέλος οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σαν να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Δυστυχώς δεν έχω ημερομηνία του άρθρου, αλλά ούτε σε ποιά εφημερίδα είχε δημοσιευθεί! Πάντως το γεγονός είναι ότι η Ελληνική γλώσσα είναι πλούσια. Κρίμα που την αλυώνουμε με γκρικ-ινγκλισ!

4 σχόλια:

μαμά στο δρόμο είπε...

Βρε παιδιά, ακόμα κυκλοφορεί αυτό το παραμύθι της ελληνικής γλώσσας; Κανείς μα κανείς δε μπαίνει στον κόπο να κάνει έρευνα με μια μηχανή αναζήτησης να δει ότι όλα όσα λέει είναι μπαρούφες;
Η ελληνική γλώσσα είναι υπέροχη, εκφραστική, πλούσια, με μακρά ιστορία - ναι.
Όλα τα υπόλοιπα είναι μύθοι - κάνε μια έρευνα στην Apple, και θα δείτε ότι ο Σκάλι έχει παραιτηθεί από το '95. Χώρια που αν υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα θα το έγραφε στο σάιτ της, αλλά ούτε λέξη δεν υπάρχει για τέτοιο πράγμα πουθενά.
Οι λεκτικοί τύποι (κάνω-κάνεις-κάνουμε βιβλίο-βιβλία-βιβλίων κτλ) της ελληνικής σίγουρα είναι περισσότεροι από της αγγλικής που δεν έχει πτώσεις, τα ρήματά της είναι άκλιτα κτλ. Οι λεκτικοί τύποι όμως δεν είναι κριτήριο πλουσιότητας, αλλιώς γλώσσες όπως τα γεωργιανά (με δοτική, εργατική, κτλ) θα ήταν καλύτερες από την ελληνική.
Τέλος, κάποιοι Βάσκοι ευρωβουλευτές (που έχουν μια ευαισθησία στο θέμα των γλωσσών, γιατί η δική τους πάει να εξαφανιστεί) πρότειναν να ενισχυθεί η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής, αλλά όχι να γίνει επίσημη γλώσσα. Η πρότασή τους πάντως δε βρήκε ανταπόκριση.
Αυτές δεν είναι οι μόνες ασχετοσύνες του άρθρου - για περισσότερα μπορείς να δεις εδώ: http://www.sarantakos.com/language/hquest2.html.
Το άρθρο αυτό δε δημοσιεύτηκε ποτέ σε εφημερίδα, αλλά κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο δίκτυο, σε διάφορες παραλλαγές και διαδίδεται από τον ένα στον άλλο. Φαίνεται ότι όλοι θέλουμε να πιστέψουμε αυτά που γράφει, αλλιώς δεν εξηγείται πώς καταφέρνει κι επιβιώνει τόσα χρόνια τώρα.

Mamma El είπε...

Θέλω να δω ανάρτηση για αυτό που μου είπες στο τηλέφωνο πριν λίγο.
Θα με σκάσεις!!!!!
Περιμένω ε;

Καλλη είπε...

@ Μαμά στον Δρόμο
Σε ευχαριστώ πολύ για το άρθρο!! Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες! Θα το μελετήσω και θα επανέλθουμε!! Πολύ ωραία η χρησιμότητα του διαδικτύου για να ξεχωρίζουμε τους μύθους από τις αλήθειες. Πάντως όντως έχει δημοσιευθεί σε περιοδικό (το έχω στα χέρια μου φωτοτυπία) και φωτοτυπία από 2ο δηοσιευμένο άρθρο (ή περιοδικό ή εφημερίδα).

Καλλη είπε...

@ Mamma El
Βρε τρελλοκομείο!! χαχαχαχαχαχα

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India